Udenrigsministre
© Aftonbladet6 virkelighedsfjerne udenrigsministre som spyr anti-russisk propaganda for at forsvare militær oprustning og upopulære sanktioner
I dag är det två år sedan Ryssland olagligen annekterade Krim och Sevastopol. Annekteringen markerade början på Rysslands pågående angrepp på Ukrainas territoriella identitet och utgör den mest uppenbara kränkningen på flera årtionden av FN-stadgan, internationell rätt samt en överträdelse av de nyckeldokument som ligger till grund för säkerhetsordningen i Europa, till exempel Helsingforsslutakten och Parisstadgan.

Sedan dess har människorättsläget i Krim försämrats katastrofalt. Invånare på Krimhalvön tvingas skaffa ryskt medborgarskap. Det finns mängder av rapporter om tortyr och misshandel av etniska ukrainare och personer från den tatariska folkgruppen. Det ukrainska språket utsätts för starka påtryckningar och mediefriheten begränsas.


Kommentar: Beskrivelsen passer godt sammen med den ukrainske propaganda, men parlamentare delegationer fra Vesten som rent faktisk har besøgt Krim har en helt anderledes opfattelse. Den opfattelse passer naturligvis ikke hvis man ønsker militær oprustning og en kold krig med Rusland.

Se: French MPs, first Western politicians to visit re-unified Crimea, say 'no grounds for anti-Russian sanctions'


Så gott som alla ukrainska tv-kanaler har stängts ned och ersatts av statligt kontrollerad rysk tv. Rysslands olagliga frihetsberövande av filmregissören Oleg Sentsov och aktivisten Alexander Koltjenko från Krim utgör ett flagrant exempel på Rysslands angrepp på yttrandefriheten på Krimhalvön.

De mest sårbara och drabbade grupperna i Krim fortsätter vara krimtatarerna, vars historia kantas av lidande och förföljelse. Krimtatarernas tv-kanal ATR har utsatts för trakasserier av de ryska de facto-myndigheterna och tvingats flytta till Kiev. Möjligheterna att använda krimtatariska krymper. Krimtatarerna utsätts för åtal och godtyckliga frihetsberövanden, för påstått medlemskap i terroristorganisationer.

Den åklagare som Ryssland tillsatt i Krim begärde nyligen att verksamheten i Mejlis, tatarernas självstyrande organ från 1991, ska förbjudas, i syfte att klassa den som en extremistorganisation.


Kommentar: Mejlis er en ikke anerkendt nationalistisk organisation som sammen med Ukrainske højreekstremister lavede en energiblokade og fødevareblokade af befolkningen på Krim. En sådan handling er en forbrydelse imod menneskerettighederne og et forsøg på folkedrab. Det er også et tegn på at disse ekstremister ikke har indbyggerne på Krim velfærd og bedste interesser i sigte.
Se: Poroshenko admits to directing fascists groups maintaining Crimea food and energy blockade


Fortgående kränkningar av åsikts- och yttrandefriheten och religionsfriheten rapporteras också ofta. Rapporterna om påtvingade försvinnanden och misstänkta mord utförda av de facto-myndigheterna är särskilt oroande.

Vi har inte glömt Krim. Ryssland måste ställas till svars. Krimtatarerna och andra invånare på Krimhalvön som drabbas av Rysslands repressiva politik måste få stöd.


Kommentar: Så udenrigsministrene synes at Rusland skal stilles til ansvar for at befolkningen på Krim valgte i en transparent afstemning at ville forenes med Rusland. Ingen døde ved den beslutning. Men de samme udenrigsministre vil ikke stille det ukrainske styre til ansvar for forbrydelser med menneskerettighederne i sydøstukraine, hvor tusinder af civile er døde. Ej heller vil de samme udenrigsministre stille USA og NATO til ansvar for forbrydelserne i Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien og det tidligere Yugoslavien, for blot at nævne nogle få af de seneste års masseforbrydelser.

Man kan med rette stille det spørgsmål, hvornår disse udenrigsministre vil se sig selv i spejlet og reflektere lidt. Tror de virkelig på deres egen propaganda eller rettere den propaganda som de får fra deres feudale herrer i Washington?


I samband med att vi uppmärksammar att det gått två år sedan den olagliga annekteringen av Krim, bekräftar vi ånyo vårt orubbliga stöd för Ukrainas territoriella integritet och suveränitet över hela sitt territorium. Det tydligaste och mest verkningsfulla exemplet på vårt stöd står att finna i EU:s icke-erkännande av annekteringen. EU har infört ett importförbund för produkter från Krimhalvön och förbjudit investeringar i samt export av vissa kategorier av varor och tjänster till Krim. EU:s sanktioner är särskilt riktade mot ryska företag som verkar i Krim. Sextio personer som varit delaktiga i den olagliga annekteringen av denna del av Ukrainas territorium har dessutom belagts med inreseförbud till EU och fått sina tillgångar i unionen frysta.

Vi måste dock fortsätta vara vaksamma. Tillsammans med andra länder som intagit samma hållning, till exempel Norge, Island, USA, Kanada och Australien, måste vi ständigt och i tydliga ordalag upprepa vår fasta uppslutning bakom huvudprinciperna i internationell rätt och den europeiska säkerhetsordningen.

Att låta Rysslands agerande passera obemärkt vore att bädda för ökad instabilitet och mindre respekt för internationell rätt, eftersom angripande parter i framtiden inte längre skulle avskräckas av kostnaden för ett sådant agerande. Därför måste EU:s icke-erkännande och sanktioner ständigt övervakas, för att kunna täcka till kryphål och säkerställa att de fungerar effektivt.


Kommentar: For dem som gerne vil forstå forskellen mellem en NATO invasion og en russisk intervention, se denne artikel: Forskellen mellem NATO invasioner og Russiske interventioner


De kommer att bibehållas så länge som Rysslands olagliga annektering består.

Margot Wallström

Utrikesminister, Sverige

Marina Kaljurand

Utrikesminister, Estland

Linas Linkevičius

Utrikesminister, Litauen

Edgars Rinkēvičs

Utrikesminister, Lettland

Timo Soini

Utrikesminister, Finland

Kristian Jensen

Utrikesminister, Danmark