Billede
© Thync
Den bærbare hjernestimulator Thync er kommet på gaden i USA. Og anmelderne er begejstrede for at få hjernen zappet.

En elektrisk dims man spænder på hovedet, som ved et tryk på en knap får en til at slappe af - eller blive helt frisk. Det lyder umiddelbart som noget fra en science fiction roman.

Men siden slutningen af juni har firmaet Thync solgt deres bærbare gadget, med samme navn, der gør det muligt at stimulere ens hjerne elektrisk - via en iPhone. Ideen er, at man kan blive frisk på kommando - og slappe af når man har tid til det.

De første omtaler er meget positive og alt tyder på, at apparatet faktisk virker.

Som at tage et hiv Mary Jane

Will Shanklink, som har anmeldt Thync for Gizmag.com, skriver blandt andet sådan her:

- Efter at have brugt Thync hver dag i halvanden uge, er jeg overbevist om, at det er et af de mest spændende nye tech-produkter i 2015.

- Det er ligesom at tage et hiv Mary Jane. Den kan skubbe mig fra et nervøst og overtænkende humør, til et hvor jeg er cool, samlet og tilbagelænet som en THC-infuseret rastafari. Og hvis jeg føler mig slap og umotiveret, kan Thync også fjerne det lag, som Solen, der brænder morgen-tågen væk fra min bevidsthed, skriver han.

Det kan vist kaldes en anbefaling.

Billede
© Thync
20 milliampere direkte i panden

Thync fungerer ved at sende elektriske impulser til din hjerne, som firmaet bag kalder Vibes.

En plastikenhed med indbygget batteri, klistres fast på panden, og kan zappe hjernen med op til 20 milliampere.

Det gør den blandt andet gennem to medfølgende elektroder, der klistres fast bag øret eller i nakken - alt efter om du ønsker at slappe af (Calm Vibe) eller at blive frisket op (Energy Vibe).

Elektroden bag øret aktiverer angiveligt "flygt eller kæmp"-responsen med sine elektriske impulser, mens elektroden i nakken derimod stimulerer det såkaldte "hvil eller fordøj"-center.

Det hele styres fra en iPhone-app, som kan bruges til at skræddersy hvordan Thync stimulerer hjernen. Via app'en kan brugeren for eksempel skrue op og ned for effekten og indstille forskellige stimulansprogrammer.

En boost-knap skruer den elektroniske stimulans en ekstra tand op.

Ifølge Thync selv, virker dimsen på omkring 80 procent af alle mennesker.


Som at slappe af med et glas vin

Wall Street Journals anmelder Geoffrey A. Fowler sammenligner følelsen af at bruge Thync, med at drikke et glas vin eller en kop stærk kaffe.

- Det er ligesom at drikke en espresso, kombineret med en snurren af stikkende varme bag øret. Sådan føles Energy-indstillingen. Der er også Calm-indstillingen, som i omkring en time producerer en bølge af afslappelse, der svarer til at drikke et glas vin, skriver han.

Fowler har dog lidt problemer med at få Thync til at sidde rigtigt. En enkelt gang betyder en forkert montering, at han føler en omgang brain freeze.

Men generelt er han også meget tilfreds, selv om han er i tvivl om, at det han mærker måske er en placebo effekt.

- Efter mere end et dusin forsøg med Thync vil jeg overveje at beholde den og bruge den når jeg vil slappe af - eller når jeg ikke kan tage mig sammen til at gå til træning. Den er ikke en perfekt erstatning for kaffe og vins mere lækre og sociale måde at ændre mit sind på, men Thync er et medicinfrit alternativ, skriver han.

Thync koster omkring 2000 kroner og kan købes online hvis man bor i USA. Men der er allerede venteliste på hjemmesiden.

DR Viden forsøger at rekvirere et eksemplar af Thync, så vi selv kan få hjernen zappet i nærmeste fremtid.