Yekaterinburg light pillar
© Alex JuliaLyssøjle fænomenet over Yekaterinburg, Rusland, December 20, 2015.
Det engang ekstremt sjældne lyssøjle-fænomen, forklares som en refleksion af en lyskilde i en særlig slags flade heksagonale iskrystaller under lave temperaturer, og bliver typisk observeret i polare regioner. I de sidste par år er der dog noteret en del tilfælde at dette fænomene syd for polare egne. Alene i 2016 er fænomenet blevet dokumenteret i USA, Kina, Rusland, Sverige og Norge.

Lyssøjler i Xilinhot, i det indre Mongoliet, 2016:


Den 8. Januar, 2016 over Mustla, Estland.
lyssøjler
© Rein Tafenau
Søjler over Indiana, USA, tidligere på ugen:
Light Pillars Indiana
© Travis Branum
Selv i Danmark blev der vist nok i Oktober observeret issøjler over Silkeborg:


Tvivlen om normen

Som med alle de andre engang-sjældne fænomæner der nu er blevet hyppige, såsom Noctilucente skyer, Nordlys-sæsoner i sydlige egne, Punch-hole skyer, Undulatus Asperatus, solhunde, etc., kan der hurtigt dannes en slags 'normalcy bias', eller overbevisning af automat-argumenter stammende fra indskoling i uniformitetsprincippet - en forklaring om at disse fænomæner altid har været der, eller at vi blot ser mere til det på grund af flere kameraer i omløb. Jovist disse fænomæner har vi set før, men bare ikke med samme hyppighed og i de egne vi ser dem, og signalet er klart - noget har ændret sig i vores atmosfære.

Den kosmiske stråling og afkølingen af atmosfæren

Lyssøjler og andre nyligt (gen)opdagede skyfænomæner kan tilskrives vores øvre atmosfæres tiltagende afkøling i det sidste tiår: I takt med solens meget lave aktivitet i solcyklus 24, er klodens beskyttelse formindsket mod højenergisk kosmisk stråling (da solens magnetfelt er svækket), i samspil med øgede ladninger af kometstøv i den øvre atmosfære - har vi grobund for enorm vækst i skydække og derved en atmosfærisk afkøling, og en masse interessante himmelfænomæner.

albedo dimming
© Sott
Se Henrik Svensmark og "The Cloud Mystery", omkring solen og den kosmiske strålings indflydelse på vores skysystemer:


For et større og et mere dybdegående plasma-kosmologisk perspektiv på vores solsystems forandringer og årsagssammenhænge:
Earth Changes and the Human Cosmic Connection